środa, 25 marca 2015

Kotlety z piersi kurczaka panierowane w pestkach słonecznika


Kotlety z piersi z kurczaka w panierce z pestek słonecznika są miłą odskocznią od zwykłych kotletów. Są chrupiące i pełne smaku.


SKŁADNIKI:
·        500g (2szt.) piersi kurczaka
·        1 jajko
·        ok. 250g pestek słonecznika
·        ½ szklanki mąki
·        1 łyżeczka papryki słodkiej
·        sól, pieprz do smaku (ewentualnie ulubione przyprawy do kurczaka)

SPOSÓB WYKONANIA:
Każdą z piersi przeciąć wzdłuż na pół. Doprawić papryką, solą i pieprzem. Jajka rozbełtać. Piersi najpierw obtoczyć w mące, potem maczać w rozbełtanym jajku a następnie panierować w pestkach słonecznika dociskając panierkę. Smażyć kotlety na rozgrzanym oleju. Kotlety wykładać na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju i podawać z ulubionymi dodatkami np.: tłuczonymi ziemniaczkami i brokułami (jak na zdjęciu).



SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz