czwartek, 12 marca 2015

Kartoflanka


Chyba najtańszą zupą jaką znam. Jest bardzo sycąca i rozgrzewająca. Przepis do trudnych nie należy, a składniki zawsze znajdą się w lodówce.
SKŁADNIKI: (na 2 porcje)
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 mała marchewka
  • 1l wody lub bulionu drobiowego
  • 1 mała kiełbaska lub kilka plasterków szynki
  • 1 średnia cebulka
  • 1 łyżka oleju lub masła
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
SPOSÓB WYKONANIA:
Cebulkę i szynkę pokroić w kosteczkę i lekko podsmażyć. Dodać ziemniaki pokrojone w 0,5cm kostkę i trochę drobniej pokrojoną marchewkę. Zalać bulionem lub wodą. Gotować do momentu gdy warzywa będą już miękkie. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz