czwartek, 12 marca 2015

Karpatka


Karpatkę chyba każdy zna. Pyszne, delikatne ciasto składające się z kruchych blatów z ciasta parzonego i budyniowo-maślanego kremu, który rozpływa się w ustach. Jest jednym z bardziej popularnych polskich ciast. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu :)
SKŁADNIKI:
Ciasto parzone:
  • 250 ml wody
  • 150 g margaryny
  • 200 g mąki pszennej
  • ok. 5 jajek
  • szczypta soli
Masa budyniowa:
  • 750 ml mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 80 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 300 g miękkiego masła
SPOSÓB WYKONANIA:
Ciasto parzone:
Zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli. Następnie zdjąć z palnika i dodać przesianą mąkę dokładnie energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Postawić z powrotem na palnik ciągle mieszając. Ciasto powinno być lekko połyskujące a na dnie garnka często robi się tzn ’’naleśnik’’. Zdjąć ciasto i lekko studzić do temp. nie wyższej niż 70ºC. Wbijać po jednym jajku za każdym razem mieszać do całkowitego połączenia. Bardzo ważne jest to, iż należy pilnować konsystencji ciasta, może się stać iż podana liczba jajek będzie za duża lub za mała.
Ciasto wylać do 2 foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Piec przez 20 min w 180ºC, a następnie zmniejszyć temp. do 130ºC i piec ok. 30min.
Masa budyniowa:
Podgrzewać 500 ml mleka na wolnym ogniu. Pozostałe 250ml rozrobić dokładnie z mąkami i żółtkami. Do podgrzanego mleka dodać cukry i wymieszać by szybciej się rozpuściły. Następnie cały czas mieszając dodać zawiesinę z mleka i mąki. Mieszać budyń i chwilkę dłużej podgrzewać, aby pozbyć się smaku mąki. Gdy budyń wystygnie przełożyć masło do sporej miski i miksować aby struktura masła się rozluźniła. Dodawać powoli po łyżce budyniu i dokładnie łączyć go z masłem. Gotowa masa powinna być delikatna i puszysta.
Wykonanie:
Na wystudzony blat ciasta nałożyć krem i przykryć go drugim blatem. Ciasto posypać z wierzchu cukrem pudrem.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz