czwartek, 12 marca 2015

Sernik pomarańczowy na spodzie brownie z orzechami i cynamonem.

U mnie w rodzinie co roku do bożonarodzeniowego menu wchodzi sernik mojej mamy. Jest to klasyczny sernik z rodzynkami na kruchym cieście. Czerpiąc kilka inspiracji z różnych książek i internetu przedstawiam wam moją wersję tego ciasta. Sernik zawiera min. takie składniki jak skórka z pomarańczy, orzechy oraz przyprawy korzenne, które według mnie są esencją bożonarodzeniowych aromatów. Ciasto jest kontrastowe ma ciężki, mocno czekoladowy spód brownie i delikatną, puszystą masą serową.
SKŁADNIKI:
Spód brownie:
  •         115 g masła
  •         100 g gorzkiej czekolady
  •         1 szklanka cukru
  •         2 duże jajka
  •         3 łyżki mąki pszennej
  •         100g posiekanych orzechów (użyłam 50g orzechów włoskich i 50g migdałów)
  •         1 łyżeczka cynamonu (można dodać mniej lub więcej, wedle uznania)
Masa serowa:
  •         700g sera białego do serników dobrej jakości
  •         4 jajka
  •         ¾  szklanki cukru
  •         1 budyń waniliowy
  •         125 g margaryny
  •         skórka z 1 dużej sparzonej pomarańczy
  •         Dodatkowo:
  •         polewa czekoladowa
  •         ewentualnie wiórki kokosowe i posypka cukrowa
SPOSÓB WYKONANIA:
Spód Brownie:
Masło i połamaną na kawałki czekoladę roztopić w kąpieli wodnej od czasu do czasu mieszając. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę, powoli cienkim strumieniem wlewać roztopioną czekoladę cały czas miksując. Przesianą mąkę, cynamon i orzechy połączyć z masą jajowo-czekoladową – wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 180ºC przez 25 minut. Odstawić do ostudzenia.
Masa Serowa:
Oddzielić białka od żółtek. Ser, cukier, budyń, upłynnioną margarynę, skórkę z pomarańczy oraz żółtka umieścić w dużej misce i dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę następnie połączyć z masą serową. Ciasto wylać na upieczony spód brownie (może być ciepły), wyrównać. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 130ºC i piec około 1,5 godziny w kąpieli wodnej lub umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą. Po upieczeniu wychłodzić, przełożyć na paterępolać polewą czekoladową wierzch ciasta i ewentualnie ozdobić posypką cukrową i wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz