U mnie w rodzinie co roku do bożonarodzeniowego menu wchodzi sernik mojej mamy. Jest to klasyczny sernik z rodzynkami na kruchym cieście. Czerpiąc kilka inspiracji z różnych książek i internetu przedstawiam wam moją wersję tego ciasta. Sernik zawiera min. takie składniki jak skórka z pomarańczy, orzechy oraz przyprawy korzenne, które według mnie są esencją bożonarodzeniowych aromatów. Ciasto jest kontrastowe ma ciężki, mocno czekoladowy spód brownie i delikatną, puszystą masą serową.
SKŁADNIKI:
Spód brownie:
- 115 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 szklanka cukru
- 2 duże jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 100g posiekanych orzechów (użyłam 50g orzechów włoskich i 50g migdałów)
- 1 łyżeczka cynamonu (można dodać mniej lub więcej, wedle uznania)
Masa serowa:
- 700g sera białego do serników dobrej jakości
- 4 jajka
- ¾ szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy
- 125 g margaryny
- skórka z 1 dużej sparzonej pomarańczy
- Dodatkowo:
- polewa czekoladowa
- ewentualnie wiórki kokosowe i posypka cukrowa
SPOSÓB WYKONANIA:
Spód Brownie:
Masło i połamaną na kawałki czekoladę roztopić w kąpieli wodnej od czasu do czasu mieszając. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę, powoli cienkim strumieniem wlewać roztopioną czekoladę cały czas miksując. Przesianą mąkę, cynamon i orzechy połączyć z masą jajowo-czekoladową – wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 180ºC przez 25 minut. Odstawić do ostudzenia.
Masa Serowa:
Oddzielić białka od żółtek. Ser, cukier, budyń, upłynnioną margarynę, skórkę z pomarańczy oraz żółtka umieścić w dużej misce i dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę następnie połączyć z masą serową. Ciasto wylać na upieczony spód brownie (może być ciepły), wyrównać. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 130ºC i piec około 1,5 godziny w kąpieli wodnej lub umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą. Po upieczeniu wychłodzić, przełożyć na paterępolać polewą czekoladową wierzch ciasta i ewentualnie ozdobić posypką cukrową i wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz