czwartek, 12 marca 2015

Łabędzi puch


Łabędzi puch czyli biszkopt z delikatnym, puszystym kokosowym kremem.
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
  •         6 jajek
  •         1 szklanka mąki pszennej
  •         ¾ szklanki cukru kryształu
  •         1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
  •         200 g masła
  •         2 szklanki mleka
  •         2 duże czerstwe bułki
  •         ½ szklanka cukru
  •         10 dag wiórków kokosowych
Dodatkowo:
  •         ok. 150 g kwaśnego dżemu np. porzeczkowego (pół słoiczka)
  •         5 dag wiórków kokosowych
  •         1 łyżka masła lub margaryny
  •         1/3 szklanki cukru
SPOSÓB WYKONANIA:
Biszkopt:
Wybić jaja do miski i ucierać z cukrem do momentu gdy masa znacznie powiększy swoją objętość, będzie puszysta, sztywna i błyszcząca, a cukier się rozpuści. Dodać przesianą i wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia oraz delikatnie połączyć tak, aby powietrze nie uszło z masy jajecznej. Przelać do po foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30-35 min w 170°C. Odstawić do wystudzenia.
Krem:
Bułki namoczyć w mleku, a następnie dokładnie je od odcisnąć. Do garnuszka wrzucić mleko pozostałe po namoczeniu bułek, odciśnięte bułki, wiórki kokosowe i cukier. Podgrzewać do momentu gdy masa będzie gęsta, a większość mleka odparuje. Gdy już ostygnie utrzeć masło i dodawać po łyżce masy kokosowej.
Wykonanie:
Biszkopt przeciąć na pół, posmarować dżemem i nałożyć 2/3 kremu. Przykryć drugim blatem biszkoptu i rozsmarować resztę kremu. Na patelni podprażyć wiórki kokosowe z masłem i cukrem aż będą lekko złote. Jeszcze ciepłe równo rozłożyć na cieście.
SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz