czwartek, 12 marca 2015

Pierożki kruchodrożdżowe z jabłkami


Ciasto jest kruche, a kawałek jabłka w środku mięciutki. Dla tych co lubią cynamon polecam posypać nim wcześniej jabłka. Można je podawać na gorąco z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi lub na zimno oprószone cukrem pudrem. Stanowią dobry dodatek do herbaty.
SKŁADNIKI:
  • 425g maki typ 650
  • 200g masła
  • 20g drożdży w proszku
  • 2 łyżki smietany 18%
  • 1 jajo
  • 2 żółtka
  • 3 spore jabłka
  • 2 łyżki cukry kryształ
  • 2 łyżki cukru pudru
SPOSÓB WYKONANIA:
Mąkę przesiać na stolnicę dodać drożdże, cukier puder i masło, dokładnie posiekać nożem. Dodać śmietanę, dwa żółtka i jedno cale jajko oraz szybko zagnieść ciasto. Chłodzić ok.1h. Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne, pokroić w cząstki. Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok 1cm. Wykrawać krążki o średnicy 7cm. Na każdy krążek położyć cząstkę jabłka, zlepić pierożki i ułożyć na blaszce. Powierzchnie posmarować białkiem i posypać cukrem kryształem, piec na zloty kolor ok. 15-20min w 180-200°.
SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz