Bardzo proste danie. Kurczak jest delikatny, soczysty z chrupiącą skórką. Zazwyczaj podaję go z pieczonymi ziemniaczkami, a samego kurczaka piekę na plastrach cebuli, która później jest słodka i rozpływająca się w ustach. Samo przygotowanie tego dania nie jest czasochłonne, wystarczy wszystko wrzucić na blachę i można powiedzieć, że samo się robi :)
SKŁADNIKI:
- 4 pałki kurczaka
- 1 duża cebula
Marynata:
- 4 łyżki oliwy extra virgin
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka ulubionej, suszonej mieszanki ziół prowansalskich (bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, cząber, estragon)
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu (można zastąpić cukrem)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
SPOSÓB WYKONANIA:
Dokładnie oczyścić kurczaka i przełożyć go do miski. Dodać wszystkie składniki marynaty, wymieszać i odstawić do zamarynowania na godzinę ( najlepiej na noc jednak, gdy się śpieszymy może to być 30 lub nawet 15 min). Po zamarynowaniu cebulę obrać i pokroić na plastry grubości ok. 0,5 cm. Rozłożyć ją gęsto na blaszce a na niej układać kurczaka. Piec w 180*C przez 30 min. Następnie wymieszać musztardę, miód i sok z cytryny, a uzyskaną emulsją posmarować pędzelkiem kurczaka. Piec jeszcze 10 min z opcją grilla.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz