czwartek, 12 marca 2015

Domowy makaron


W przepisie jest opis wykonywania tagliatelle, ale oczywiście można z tego ciasta robić dowolny rodzaj makaronu na jaki mamy ochotę. Świetnie pasuje za równo do sosów jak i do zup. Moim zdaniem jest ogromna różnica między kupnym a domowym makaronem. Ten jest po prostu o wiele smaczniejszy. Gorąco zapraszam do zrobienia makaronu własnoręcznie w domu ;)

SKŁADNIKI: (na 4 porcje):
  •         300g mąki pszennej
  •         3 jajka
  •         1 łyżeczka soli
  •         1 łyżeczka oliwy lub oleju

SPOSÓB WYKONANIA:
Mąkę z solą wysypać na stolnicę, zrobić na środku wgłębienie, do którego wbić jajka i wlać oliwę. Widelcem łączyć składniki, a gdy już powstaną grube grudki ciasta zacząć wyrabiać. Po wyrobieniu ciasta odstawić je do odpoczęcia na 15min. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 porcje i po kolei każdą część bardzo cieniutko rozwałkować, posypać sporą ilością mąki, zwinąć (jak naleśniki :P ) i kroić na ok. 0.5 cm paseczki. Następnie rozwinąć je i położyć na ściereczce na 30 min do obeschnięcia. Gotować w lekko osolonej wodzie do al dente.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz