czwartek, 12 marca 2015

Wątróbka z duszoną cebulką i jabłkiem



Wiele osób jej nienawidzi, dla niektórych jest to zmora z dzieciństwa, a inni ją uwielbiają. Ja jak i mój ukochany nie mamy nic przeciwko niej. Taką wątróbkę z jabłkiem robiła mi moja mama i dziś chcę się nią z wami podzielić.
SKŁADNIKI (na 4 porcje):
  •         1kg wątróbki wieprzowej
  •         4 cebule
  •         2 średnie jabłka
  •         2 łyżki masła
  •         mąka
  •         olej
  •         sól, pieprz
SPOSÓB WYKONANIA:
Cebulę pokroić w półplastry. Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę, posolić i dusić na małym ogniu. Wątróbkę pokroić na mniejsze kawałki i obtoczyć w mące. Rozgrzać olej i smażyć wątróbkę. Należy nie za długo jej smażyć aby nie była twarda. Do duszącej się cebulki dodać obrane i pokrojone na 8 jabłka. Dusić jeszcze chwilę aby jabłka się podgrzały ale nie rozpadły. Wrzuć wątróbkę do duszącej się cebulki i jabłka. Nałożyć na talerz. Podaję z tłuczonymi ziemniaczkami i sałatą.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz