Pesto
w polskiej wersji. Najlepiej wykonać je w moździerzu, ale jak go nie posiadamy
lub mamy mniej czasu możemy je wykonać w blenderze- wystarczy wszystkie
składniki impulsywnie zblendować do odpowiedniej konsystencji. Nadaje się do
kanapek, mięs, makaronu i wielu innych.
SKŁADNIKI:
·
1 pęczki pietruszki
·
1 łyżki pestek słonecznika
·
1 obrany ząbek czosnku
·
spora szczypta soli
·
olej rzepakowy
·
2-3 łyżki ulubionego żółtego sera startego na drobnej tarce- u
mnie gouda
SPOSÓB
WYKONANIA:
Czosnek
z solą utrzeć w moździerzu na pastę, dodać natkę pietruszki, pestki
słonecznika, 4 łyżki oleju i ucierać do odpowiedniej konsystencji. Dodać
jeszcze w razie potrzeby oleju oraz ser i wymieszać.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz