piątek, 13 marca 2015

Pesto pietruszkowe






Pesto w polskiej wersji. Najlepiej wykonać je w moździerzu, ale jak go nie posiadamy lub mamy mniej czasu możemy je wykonać w blenderze- wystarczy wszystkie składniki impulsywnie zblendować do odpowiedniej konsystencji. Nadaje się do kanapek, mięs, makaronu i wielu innych.


SKŁADNIKI:
·        1 pęczki pietruszki
·        1 łyżki pestek słonecznika
·        1 obrany ząbek czosnku
·        spora szczypta soli
·        olej rzepakowy
·        2-3 łyżki ulubionego  żółtego sera startego na drobnej tarce- u mnie gouda


SPOSÓB WYKONANIA:
Czosnek z solą utrzeć w moździerzu na pastę, dodać natkę pietruszki, pestki słonecznika, 4 łyżki oleju i ucierać do odpowiedniej konsystencji. Dodać jeszcze w razie potrzeby oleju oraz ser i wymieszać.


SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz