Ostatnio miałam straszną ochotę na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Co prawda zawsze w takiej sytuacji po prostu zamawiałam go w jednym z kilku moich ulubionych chińskich barów. Tym razem jednak pomyślałam sobie: po co mam iść na łatwiznę skoro mogę go sama przygotować? I tak oto powstała moja wersja kurczaka w pysznym sosie słodko-kwaśnym. Zapewniam również, że z innymi warzywami będzie smakował równie dobrze.
SKŁADNIKI :
- 1 pierś z kurczaka
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1/2 papryki zielonej
- 1 cebula
- 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka octu spirytusowego 10%
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżki oleju
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozrobionej w 1/4 szklance wody
- szczypta soli
Dodatkowo:
- ok. 200g ugotowanego na sypko ryżu
WYKONANIE:
Pierś z kurczaka, papryki i cebule pokroić w kostkę. Rozgrzać na patelni olej i szybko obsmażyć kurczaka. Posypać go cynamonem i curry oraz dodać cebule. Następnie dodać papryki i wszystko zalać wodą lub bulionem. Dodać koncentrat, cukier i sól. Dusić wszystko ok. 15 min. Dodać ocet, dokładnie wymieszać i zagęścić wszystko roztworem mąki z wodą. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz