piątek, 22 maja 2015

Panierowany Filet z Mintaja




Prosty, klasyczny sposób na przyrządzenie ryby. Mi najbardziej ta chrupiąca rybka smakuje dodatkowo skropiona sokiem z cytryny w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty i tłuczonych ziemniaków lub frytek.  



SKŁADNIKI :

  • 2 filety z mintaja
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • bułka tarta
  • skórka otarta z 1/2 cytryny 
  • sól i pieprz do smaku
  • olej rzepakowy lub słonecznikowy 

WYKONANIE :

Filety posolić, popieprzyć i zetrzeć na nie skórkę z połowy sparzonej cytryny. Następnie oprószyć je mąką, zamoczyć w rozbełtanym  jajku i panierować w bułce tartej. Filety smażyć na rozgrzanym oleju, a następnie przełożyć na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz