poniedziałek, 18 maja 2015

Zupa Pomidorowa z Cynamonową Nutką



Nową odsłona tradycyjnej zupy pomidorowej. Jest idealna na pochmurne dni, gdy jesteśmy głodni i mamy mało czasu na przygotowanie obiadu (ja przygotowałam ją w ok.20min). Cudownie rozgrzewa, a za konkretnym smakiem pomidorów przebija się cynamonowa nutka.  Moim zdaniem połączenie tych dwóch składników jest jak najbardziej trafne, a kto nie próbował, zapewniam że warto.


SKŁADNIKI :
  • 1l buliony drobiowego lub warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:
Dać tłuszcz do garnka, dodać cynamon, przepuścić przez praskę czosnek i delikatnie podgrzewać mieszając (uważać żeby cynamon ani czosnek się nie spaliły bo będą gorzkie). Dodać koncentrat pomidorowy i już na większym ogniu go przesmażyć. Dolać bulion i po zagotowaniu gotować jeszcze 15 min.
Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać suszone zioła i cukier. Podawać wedle upodobań z ryżem lub makaronem i łyżką gęstej śmietany. 

SMACZNEGO!   




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz