Nową odsłona tradycyjnej zupy pomidorowej. Jest idealna na pochmurne dni, gdy jesteśmy głodni i mamy mało czasu na przygotowanie obiadu (ja przygotowałam ją w ok.20min). Cudownie rozgrzewa, a za konkretnym smakiem pomidorów przebija się cynamonowa nutka. Moim zdaniem połączenie tych dwóch składników jest jak najbardziej trafne, a kto nie próbował, zapewniam że warto.
SKŁADNIKI :
- 1l buliony drobiowego lub warzywnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła lub oleju
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
Dać tłuszcz do garnka, dodać cynamon, przepuścić przez praskę czosnek i delikatnie podgrzewać mieszając (uważać żeby cynamon ani czosnek się nie spaliły bo będą gorzkie). Dodać koncentrat pomidorowy i już na większym ogniu go przesmażyć. Dolać bulion i po zagotowaniu gotować jeszcze 15 min.
Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać suszone zioła i cukier. Podawać wedle upodobań z ryżem lub makaronem i łyżką gęstej śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz