czwartek, 14 maja 2015

Pierogi z kapustą i grzybami


SKŁADNIKI :

Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju
  • szczypta soli
Na farsz:
  • 400g kapusty kiszonej
  • 30g suszonych grzybów 
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • szczypta soli

WYKONANIE:
Kapustę kiszoną włożyć do garnka i zalać tak wodą, aby ją całkowicie zakrywała. Dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować do miękkości. Grzyby zalać wrzątkiem, aby napęczniały i odstawić. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżeczkach oleju. Gdy kapusta już będzie miękka wyjąć przyprawy i odcedzić. Do kapusty dodać grzyby i całość pokroić (można również przepuścić przez maszynkę do mięsa). Dodać do farszu cebulkę i przyprawy oraz wymieszać.
Przesiać mąkę do miski, dodać sól, zrobić dołek, wbić do niego jajko i dodać olej. Wymieszać. Wlać gorącą wodę i wyrabiać do uzyskania elastycznego, miłego w dotyku ciasta. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok.15 min.
Ciasto podzielić na ok.2-3 części. Każdą z nich rozwałkować delikatnie podsypując mąką, wycinać kółka, do środka wkładać farsz i zamknąć pieróg. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić je po ok.2 min od wypłynięcia.
Można je podawać prosto z wody, obsmażyć na oleju lub maśle lub okrasić cebulką lub skwarkami. Jak kto lubi :) 

SMACZNEGO!

Smażone^

Są też prosto z wody^ :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz