Idealna zupa na pochmurne, chłodne dni. Cudownie rozgrzewa i wprowadza w dobry nastrój. Jeżeli lubicie trochę pikanterii możecie dodać trochę świeżej lub sproszkowanej papryczki chili. Świetnie też do tej zupy pasuje trochę startego imbiru, ale niestety u mnie nie wszyscy go lubią, więc nie dodaję.
SKŁADNIKI :
- 1 kg dyni (obranej i pokrojonej w ok. 2 cm kostkę)
- 1 marchewka (obrana i pokrojona w talarki)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 puszka mleka kokosowego (ok. 400 ml)
- woda (lub bulion warzywny lub drobiowy)
- szczypta soli do smaku
- ewentualnie: prażone pestki dyni lub słonecznika; grzanki; łyżka gęstej śmietany
WYKONANIE:
Czosnek obrać, pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić dynię i marchew i chwile podsmażyć. Dodać czosnek, wymieszać. Zalać warzywa wodą tak, aby były zakryte. Gotować do miękkości. Po ugotowaniu zblendować warzywa na gładki krem. Dodać sól i mleczko kokosowe, dokładnie wymieszać. W razie potrzeby (kiedy nasz krem jest za gęsty) rozcieńczyć trochę wodą. Podawać z ulubionymi dodatkami: prażonymi pestkami dyni lub słonecznika, grzankami, łyżka gęstej śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz