czwartek, 5 listopada 2015

Musik Czekoladowy



Musik lub krem, jak kto woli, jest wyrazisty w smaku, ale o bardzo delikatnej konsystencji. Robiłam go już również z czekolady nie tylko gorzkiej, ale też mlecznej i deserowej i jeśli ktoś woli mniej intensywny smak to polecam użyć właśnie czekolady mlecznej. Polecam również spróbować go w wersji z granatem. Dodaje on wtedy trochę świeżości, łamie smak swoją kwaskowatością i cudownie pstryka pod zębami. Taki deser można przygotować wcześniej, choć wiem z doświadczenia, że zdarza się i tak, że znika od razu. Hmm co mogę jeszcze powiedzieć? Na pewno idealny będzie jako deser podczas romantycznej kolacji.

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki (lub innego kwaśnego)
  • ewentualnie: mały granat (mogą być też truskawki, maliny)

WYKONANIE:
Śmietankę podgrzać w garnuszku, ma wyć gorąca, ale nie może wrzeć. Zdjąć garnek z ognia i wrzucić do niego pokruszoną czekoladę, poczekać chwilę i wszystko dokładnie wymieszać. Przelać do miski i wstawić do lodówki na co najmniej 2h. 
Śmietankę wyjąć z lodówki i ubić na sztywno. Do szklaneczek włożyć po łyżeczce dżemu, na to krem czekoladowy i pestki granatu.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz