Puszyste, podawane piętrowo, złociste pancake. Przepis bez maślanki, za to na mleku :) Nie wiem jak wy, ale czasami nachodzi mnie ochota na taki właśnie stos naleśniczków, najlepiej podanych z syropem klonowym, miodem lub dżemem, choć można wybierać naprawdę dowolne dodatki tj. świeże owoce, nutella, polewy różnego rodzaju i to co nam wpadnie do głowy.
SKŁADNIKI :
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki mleka
- ok. 50 g rozpuszczonego masła
- 3 łyżeczki proszku do pieczenie
- szczypta soli
- Dodatkowo: 1 łyżka masła
WYKONANIE:
Wszystkie składniki starannie wymieszać, aby nie zostały żadne grudki. Rozgrzać patelnie z masełkiem i smażyć średniej wielkości okrągłe placuszki na złoty kolor z obu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz