wtorek, 3 listopada 2015

Pancakes czyli Amerykańskie Naleśniki




Puszyste, podawane piętrowo, złociste pancake. Przepis bez maślanki, za to na mleku :) Nie wiem jak wy, ale czasami nachodzi mnie ochota na taki właśnie stos naleśniczków, najlepiej podanych z syropem klonowym, miodem lub dżemem, choć można wybierać naprawdę dowolne dodatki tj. świeże owoce, nutella, polewy różnego rodzaju i to co nam wpadnie do głowy.

SKŁADNIKI :

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • ok. 50 g rozpuszczonego masła 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenie
  • szczypta soli
  • Dodatkowo: 1 łyżka masła

WYKONANIE:
Wszystkie składniki starannie wymieszać, aby nie zostały żadne grudki. Rozgrzać patelnie z masełkiem i smażyć średniej wielkości okrągłe placuszki na złoty kolor z obu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami. 

SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz