środa, 12 sierpnia 2015

Stir Fry z Kurczakiem i Sosem Sojowo-Miodowym



W takie upały zazwyczaj nie mamy ochoty spędzać całego dnia przy rozgrzanych garnkach, więc proponuję coś co będzie szybkie, smaczne i sycące. Cała potrawa nie zajmuje więcej niż 15-20 min. W moim przepisie użyłam gotowej chińskiej mieszanki, ale oczywiście samemu można taką przygotować używając: marchewki, pora, cebuli, cukinii lub swoich ulubionych warzyw. Osobiście zakochałam się w makaronie sojowym, a w połączeniu z kurczakiem, warzywami i sosem sojowo-miodowym jest po prostu obłędny.


SKŁADNIKI (2 porcje) :
  • 100 g makaronu sojowego
  • 200 g polędwiczek lub piersi z kurczaka
  • 250 g mrożonki "chińskiej"
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu lub 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • ewentualnie sól do smaku

WYKONANIE:
Makaron sojowy zalać wrzątkiem i odstawić do napęcznienia na ok. 3 min, po tym czasie odcedzić go. Kurczaka pociąć na cienkie paseczki. W małej miseczce wymieszać sos sojowy z miodem (lub cukrem). W woku (lub garnku) rozgrzać olej, wrzucić na niego kurczaka i szybko obsmażyć, dodać warzywa i dalej smażyć przez ok. 5 min często mieszając. Dodać przyprawy i wymieszać uważając żeby się nie przypaliły. Zalać to sosem sojowo-miodowym, dodać makaron, wymieszać i podawać. 

 SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz