W takie upały zazwyczaj nie mamy ochoty spędzać całego dnia przy rozgrzanych garnkach, więc proponuję coś co będzie szybkie, smaczne i sycące. Cała potrawa nie zajmuje więcej niż 15-20 min. W moim przepisie użyłam gotowej chińskiej mieszanki, ale oczywiście samemu można taką przygotować używając: marchewki, pora, cebuli, cukinii lub swoich ulubionych warzyw. Osobiście zakochałam się w makaronie sojowym, a w połączeniu z kurczakiem, warzywami i sosem sojowo-miodowym jest po prostu obłędny.
SKŁADNIKI (2 porcje) :
- 100 g makaronu sojowego
- 200 g polędwiczek lub piersi z kurczaka
- 250 g mrożonki "chińskiej"
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu lub 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- ewentualnie sól do smaku
WYKONANIE:
Makaron sojowy zalać wrzątkiem i odstawić do napęcznienia na ok. 3 min, po tym czasie odcedzić go. Kurczaka pociąć na cienkie paseczki. W małej miseczce wymieszać sos sojowy z miodem (lub cukrem). W woku (lub garnku) rozgrzać olej, wrzucić na niego kurczaka i szybko obsmażyć, dodać warzywa i dalej smażyć przez ok. 5 min często mieszając. Dodać przyprawy i wymieszać uważając żeby się nie przypaliły. Zalać to sosem sojowo-miodowym, dodać makaron, wymieszać i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz