czwartek, 27 sierpnia 2015

Pizza z Patelni



Nie masz piekarnika lub masz, ale nie chcesz go odpalać, ale za to masz apetyt na kawałek pizzy? To nie powód, aby dać na sobie zarobić okolicznej pizzerii ;) Wiadomo przecież nie od dziś, że to co domowe jest najsmaczniejsze. Wystarczy kilka prostych składników i patelnia, aby stworzyć w swoim domu pyszną pizze. Pamiętajmy tylko żeby nie przesadzić na niej z dodatkami bo będzie za ciężka. 


SKŁADNIKI (2 porcje) :

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 650)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 130 ml ciepłej wody (ciepłej nie gorącej bo zabije nam drożdże)
  • 15 g świeżych drożdży 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Sos pomidorowy:
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku (lub mniej według gustu)
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • świeże lub suszone zioła (bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek)
  • szczypta soli i cukru 
Dodatkowo
  • ulubiony ser (u mnie mozzarella) i inne dodatki (np.: szynka, cebula, kukurydza, pieczarki, kurczak)


WYKONANIE:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem, dodać łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 15-20 min. (Pamiętajmy że mieszanina urośnie więc przyda się troszkę większy kubek) Mąkę przesiać, dodać sól oraz zaczyn i zacząć wyrabiać. Gdy ciasto będzie już miłe, giętkie i elastyczne wgnieść oliwę z oliwek. Odstawić do wyrośnięcia na 40-50 min.
W tym czasie koncentrat wymieszać z wodą, oliwą, ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i cukrem.
Ciasto zagnieść jeszcze raz, aby zszedł nadmiar powietrza, podzielić na 2 kule i pozostawić na 20 min. Po tym czasie formować 2 placki (można rękoma lub wałkiem). 
Placek położyć na średnio rozgrzanej patelni i podpiekać 2-3 min. Przewrócić na drugą stronę, posmarować sosem pomidorowym, posypać serem i ulubionymi dodatkami. Przykryć pokrywką i podpiekać 5 min. W tym czasie spód powinien się podpiec z ser rozpuścić. Podawać.

SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz